Volontärarbete:Om stipendier

Alla har inte föräldrar som vill/kan hosta upp stora belopp för att deras barn ska åka på volontärresor. Alla har inte heller haft chansen att arbeta under somrarna sedan tidig ålder. Själv har jag bara betalat min resa med egna, ihoparbetade och ihopsparade pengar, men det finns ett knep till:
 
Beroende på vad ditt volontärarbete/gymnasiearbete går ut på, kan du söka olika stora belopp i stipendier.
Dessa kan du hitta genom:
  • Länstyrelsernas gemensamma stiftelsedatabas - Här kan du hitta supermånga olika fonder, stiftelse osv. Du måste bara ha lite tålamod. Försök komma på så många sökord som du kna, tveka inte att gå lite utanför just ditt ämne. Du kanske kan anpassa din ansökan efter deras krav. Här går det att hitta mycket inom Afrika, humaniora.
 
  • Stora fondboken  - Den här kan du hitta hos din SYV eller på bibliotek. Bläddra, bläddra bläddra. Anteckna hemsidor, adresser, ändamål, osv osv.  De som har föräldrar med låg inkomst har ofta stor chans att hitta fonder som passar dem. Då behövs dock papper som visar hur hög inkomst dina föräldrar haft senaste året.
 
  • Din organisation - Volontärorganisationerna har ofta egna stipedium att söka. Blueberry som jag åker med har tex. ett.  Dessa är ofta inte så stora, men var tacksam för allt du lyckas få!
 
  • Fråga din omgivning - Finns det företag nära dig som skulle må bra av att sponsra dig? Motviera i ett mejl varför de ska sponsra dig! En bättre image, miljökompensation - you name it - bre' på!
Kommunen eller regionen kan också ha passande stipendium.

Såklart finns det ex. Global grant som tar betalt för sina tjänster - men varför lägga pengar på det?
 
Exempel på fonder: Folke Bernadottes Minnesfond - ger pengar till klassresor, volontärarbeten längre än 4 veckor.
 
Studentekonomi
Bild
 
När du väl hittat stipedierr att söka, sök dem i tid. Om din ansökan kommer för sent, kommer din ansökan att hamna bland nästa utdelnings ansökningar, och då är det kanske för sent ( ofta är utdelningarna 1gg/år). När du skriver en ansökan är de tre viktigaste delarna:
 
  • Att du försäkrar fonden/företaget/juryn att resan kommer att bli av. Om du kan skicka fria bilagor, skicka med en kopia av ditt kvitto/faktura eller ett antagningsbrev etc.
  • Att du är lämplig att skicka iväg på volontärarbete/resa. Låt en mentor/lärare på din skola skriva ett rekommendationsbrev(inte för långt! Kanske tio-femton rader!). Andra som kan tänkas skriva rekommendationbrev är ex. gamla lärare, arbetsgivare, kursledare, grannar med en bra, relevant titel/yrke.
  • Låt inte ansökan bli för lång! Juryn läser kanske tusentals ansökanden samma dag, så låt inte din vara för lång, då missar de kanske hälften!
Ofta är längden bestämd, om det inte är ett formulär du ska fylla i. Även bilagor osv. kan vara bestämda. Var noga med att följa anvisningarna!
 
Lovisa
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Follow on Bloglovin