Träning:18km

I helgen har jag spenderat lite tid på volontärarbetet; jag har sammanställt en lista på saker jag ska göra och köpa innan jag åker! Det är så mycket som måste göras.
 
Träningsmässigt har jag äntligen kommit upp i lite längre löpdistanser, 18km i helgen som gick. Sprang världens vackraste runda i går, där halva vägen gick längs havet. Att tillägga är ju också att det var helt galet bra väder i helgen, vilket inte gjorde det mindre härligt precis...
 1h40 minuter gick det på, vilket gör att jag har gott om tid att bearbeta hastigheten tills det att Göteborgsvarvet går av stapeln 17:e maj. Det är första året som jag springer det, så jag ska försöka att springa distansen innan på ca 1h 45 min, eftersom jag hört att man tappar mycket om man startar sent(vilket man får göra första året). Som mål har jag att komma i mål innan 2 timmar efter start. 
F
Bild
Ett motto jag tycker väldigt mycket om.

Volontärarbete:Loggbok 2

Hej, hej!
Under de senaste dagarna har jag fått mer kontakt med de som ska vara på Seychellerna på samma gång som jag ska! Vi har nu en facebookgrupp och vi pratar om allt från flygtider till korallstudier, så kul att få lära känna alla!
Massor av nationaliteter är representerade bl.a. Nordirland, Storbrittanien, Schweiz, Australien, Nederländerna, Singapore osv. Så härligt med mångfald!
 
Jag håller också på att kolla lite på utrustning, ny dräkt, skrivplatta, huva osv... Jag har ju inte världens erfarenhet av att dyka i varmare vatten, och dessutom inte på det djup jag kommer att göra där (kommer upgradera mig så att jag kan dyka ner till 30m) så jag är lite osäker på tjocklek på dräkten...
 
Annars har jag inte haft tid med så mycket plugg ang. koraller osv...

Om någon är intresserad så ger GVI ut nyhetsbrev varje månad. Mars nyhetsbrev kan ni läsa HÄR.
 
Idag har jag förövrigt lagt lite tid på gymmet, vilket jag försöker göra så ofta som möjligt. Idag var det armar, axlar och rygg som stog i fokus och sedan även ben och kondition då jag gick på Cykel Activio 60 efter styrketräningen. Får ju nästan ingå i förberedelserna inför resan då jag kommer behöva vara stark, dykning är jobbigt på alla plan!
 
5mm, 3,5mm
Två dräkter jag pendlar mellan. Någon som dykt i närheten av Seychellerna och vet vad för dräkt som passar i jun/juli/aug? Scubastore är för övrigt en sida jag fått upp ögonen för på senaste tiden. billig, kvalitetsmärken, snabb kundservice och nogranna storlekstabeller. Det gillar vi! Har inte beställt därifrån än, men allt verkar bra hittills!

Volontärarbete:Introduktion loggbok

Jag kommer att fortsätta skriva loggbok för mitt gymnasiearbete här på bloggen. Under volontärarbetet kommer det antagligen vara svårt att uppdatera varje dag, men jag kommer att uppdatera så ofta som möjligt med hjälp av sånt jag skrivit ner för hand.
Det som loggboksinläggen kommer innehålla är:
 • Vad jag gjort och också hur och varför.
 • Hur det gick; framgångar och besvikelser.
 • Hur länge jag har arbetat.
 • Vad jag tänker ta itu med härnäst.
 • Om jag har fattat nya beslut eller ändrat något i min ursprungsplan och i så fall varför jag gjort det.
 • Vilka problem jag upplever just nu och saker jag skulle behöva hjälp av handledare med.
 • Hur det går med motivation och arbetsmoral.
Låter kanske lite formellt, men jag tänker mig att de ska se ut lite som dagboksinlägg. Alltså inte särskilt formella.
Jag kommer nog uppdatera under andra kategorier under resan också, om sånt som inte hör gymansiearbetet till, ex. vad jag gör på helgerna osv.

Volontärarbete:Loggbok 1

Idag har jag inte haft så jättemycket annat plugg, så jag har hunnit att plugga på lite korallanatomi och lite korallfamiljer. Jag har nog suttit i ca 2 timmar med det. Det är så kul när man börjar förstå, det finns så många ord på latin som man ska förstå och uttryck på vetenskaplig engelska, som egentligen är halft latin ;F. Idag känns det om jag fick en mycket bättre förståelse för korallens uppbyggnad, kanske för att jag hade korallskelett i handen, så att jag kunde studera skelettets uppbyggnad på nära håll. Det var ett tag sedan jag pluggade på de dokumment som jag fått från GVI, men det känns som resan till Thailand gett mig mycket bättre förståelse för det som jag bara sett i text innan!
 
Hittade den här hemsidan också, där det stod lite klargörande om begrepp och uppbyggnad, föröknning osv.
 
"Korallskelett"
 

Volontärarbete:En introduktion

Under år1998 led många rev i världen, inklusive det på granitgrunden runt Seychellerna, en stor kris. Korallerna blektes och i Indiska Oceanen(öst om Afrika, där Seychellerna finns) dog ca90% av alla koraller. Blekningen skedde pga. ett väderfenomen som sker med några års mellanrum, vilken innebär att det regnar i otroliga massor och översvämningar är mycket vanliga. Ytvattnet brukar också få en signifikant temperaturförändring (vilket koraller är väldigt känsliga för). Aldrig hade fenomenet slagit till så hårt.

 

För att kartlägga återhämtningen efter detta påbörjades projekt som skulle fortgå i 3 år. Projektet fortsatte efter detta, eftersom det ansågs så viktigt att korallreven skulle återhämta sig till fullo. 2004 antog GVI utmaningen att fortsätta undersökningarna utan tidsplan, idag är projektet alltså permanent, men beroende av volontärer.

 

Nu finns två baser i området, en på Mahe och en på ön Curieuse. De undersökningar som pågår är korall-, evertebrat-(ryggradslösa djur), fisk-, plankton-, sköldpadd- och valhajsundersökningar. Allt för att få en så bred bild som möjligt av hur korallrevet mår och hur livet i havet påverkas av detta.

Det är i denna expedition jag ska delta.

Coral reef in Seychelles, Copyright: iStockphoto

Bild


Volontärarbete:Genomgång av gymnasiearbete

Dagens genomgång i Aulan var ingen stor överraskning. Det som gicks igenom var en powerpoint som vi redan fått på mejlen, och sedan hade man chansen att fråga ut rektorn om detta om man hade något att fråga.
Det som är viktigt med gymnasiearbetet är:
 • Måste utgå från en vetenskaplig frågeställning
 • Redovisning i form av en skriftlig vetenskaplig rapport
 • Metoden ska vara relevant och anpassas efter frågeställing ex. teoretiska studier, observationer, experiment osv.
 • På naturprogrammet ska det utgå från något av ämnena: matematik, kemi, biologi eller fysik.
 • De betyg som sätt är antingen F eller E. Utan betyg (F) får man ingen godkänd gymnasieexamen.
 • Börja i tid! (detta ska nog inte vara något problem för mig..hehe)
Loggbok ska också föras om man arbetar i grupp ev. iunder enkilt arbete. Den loggbok jag tänkt skriva är den här på bloggen, men om internet/strömtillförseln sviker mig får jag skriva för hand och uppdatera bloggen då och då!
 
En ganska kort sammanfattning finns mer om handledare osv, men det tar vi inte nu!
 
Lite mer bilder från Thailand i dec/jan:
 
 
 
 
 

Träning:Let's go!

Kom hem från ett stenhårt styrkepass för några timmar sedan. Grit Strenght är nog det härligaste passet jag någonsin gått på. Superjobbigt, superkul, tidsdeffektivt. Trots att det bara pågår i trettio minuter rekommenderar de flesta gym att man inte tränar mer samma dag. 
 
Den här sommaren satsar jag på att bli starkare än jag någonsin varit förut - och nej, det handlar inte om "beach 2014". Det handlar om att vara stark och kunna ta hand om sig själv och att må bra under volontärarbetet, för jag vet att det kommer att slita på kroppen. Att dyka är väldigt jobbigt (i alla fall att bära all utrustning på land) och varje gång jag dykt har jag fått väldigt mycket träningsvärk i framförallt rygg, armar och axlar. Tänk då att dyka i princip varje vardag, i åtta veckor!
 
Nu ska både styrka och kondition byggas upp!
 
Citatet nedanför handlar inte bara om fysisk styrka, utan i alla situationer!
😍

Volontärarbete:Om 100 dagar

Idag är det endast 100 dagar kvar tillls dess att jag åker... Spännande! Imorgon ska vi ha aulasamling,vi som går i tvåan på gymnasiet för en genomgång av hur gymnasiearbetet går till. Jag är redan ganska insatt i det, eftersom jag har tänkt och planerat på det så länge, men det kanske ändå finns något man kan lära sig om det. Det är ju så mycket regler och möjligheter! 
 
Här är lite inspiration från min Weheartit (jag vet, pinterest var först, men jag hittade pinerest först när jag samlat ca 2000 bilder så.....) Ni kan för övrigt komma till min weheartitprofil om ni klickar på den vita fjärilen i headern, och den mellanstora gröna om ni vill komma till bloggens startsida!                             Untitled | via TumblrGirlParadiseice | via TumblrotherwordlyPhoto Tip: Kelsey Finn | blog.swell.comB e a u t ?PicsBeach
 
 
 

Dykning:Triggerfish-attacken

Här kommer ett litet klipp som jag redigerat, när pappa försöker komma nära en Triggerfish för att få en bra bild.
Den är filmad med en vidvinkelkamera, så allt ser lite mindre ut än vad det är, men om ni ser mig och någon mer i bakgrunden, så kan ni tänka er hur stor den var. Glöm inte att sätta på högsta upplösningen!

Volontärarbete:Avslöjandet

Så! Jag har ju tidigare berättat att jag ska volontärarbeta i sommar, och det ska jag göra under 8 veckor!
8 veckor i underbara Seychelliska arkipelagen! Startdatum - 28:e juni.
En av de 155 öarna som Seychellerna består av.
 
Och här ska jag dyka bland koraller. Allt är bokat och klart - anmälan, flyg, hotell natten innan osv.
Det jag väntar på att få reda på är om jag kommer få undersöka korallerna eller annat djurliv( mest fisk). Detta kommer jag få reda på 8 veckor innan projektstart. Jag hoppas verkligen på koraller, men det finns en ganska stor risk att jag inte får det, eftersom det brukar vara ett previlegium för de som är på plats 12 veckor eller mer...
 
Det projektet går ut på är att ta reda på hur korallrevet och djurlivet mår, hur det förändras med tiden. Även sköldpaddsrörelse och valhajsrörelse är observerade.
 
Baserna är väldigt spartanska, ofta vegetarisk/vegansk mat och ja, allt du kan drömma om att hitta på en öde ö.
Handtvätt, dusch en gng i veckan(är ju i vattnet hela tiden ändå) och ström en timma om dagen.
 
Detta ska jag alltså kombinera med mitt gymnasiearbete, vilket passar jättebra eftersom jag studerar naturvetenskap. Eftersom jag inte fått reda på vad jag ska undersöka kan jag inte bestämma frågeställning än, men den delar jag såklart här när jag bestämt mig!
 
Läs om projektet HÄR
Läs projektdeltagarnas blogg HÄR

Vardag:Bloglovin

Följ min blogg med Bloglovin

Vardag:K-dag och fiskattack

 
God morgon!
Idag är jag ledig från skolan, eftersom vi har en K-dag, kompetensdag. Jag ska snart ta tag i att förbereda en laboration som vi ska utföra i klassen imorgon. Jag fick tanken att jag skulle blogga om mitt gymnasiearbete/volontärarbete som jag ska utföra i sommar. Mer om det kommer snart!
Jag kan avslöja att det inte har med mänskliga rättigheter, Tanzania eller Ghana att göra, utan är rätt ovanligt för en volontärresa som ska användas till gymnasiearbete. Det var därför jag kom på att jag skulle blogga om det, hittade ingen liknande blogg! Det kan kanske stärka andra i att göra samma sak!
 
 
Bilden nedanför är en oredigerad bild från när jag och pappa dök i Thailand- Koh Tao under januari i år. Den stora fisken kallas Titan Triggerfish och var nästan 1m lång från mun till stjärtfena. Den "randiga" fisken bredvid kallas Longfin bannerfish och är ca 25cm lång. Pappa blev förövrigt attackerad av Triggerfishen.... Han skadade sig inte, men de kan faktiskt göra ganska stor skada om de vill det!  Bilden är tagen på ca.12m djup.
 
 


RSS 2.0Follow on Bloglovin