Volontärarbete:Cap Ternay - Basen

Första intrycket av basen var väldigt omvälvande. Basen på Cap Ternay är stor, en gammal övergiven skola faktiskt. Allt är väldigt öppet, inga stängda fönster, i vissa rum finns ingen vägg som vetter ut mot centrum på basen. Vattnet smakar klor, men går att dricka. Elektricitet finns, dygnet runt och i tämligen obegränsad mängd. I sovsalarna och i de flesta andra rum finns internationella förlängningssladdar som alltså fungerar för de flesta (de funkar definitivt för svenska sladdar!)

Skolan är ganska nedgången, men det vänjer man sig snabbt med. Sovsalarna är stora och rymmer sex sängar var. De har fläktar och lampor, så hit kan man söka sig under kvällarna(om ingen sover).


Köket är där jag antagligen spenderade mest tid under resan. Att laga mat till 35personer kräver mycket arbete, och det är väldigt uppskattat av köksgruppen om man kommer med ett extra par händer. Här äger även kvällssamlingarna rum där någon ur personalen går igenom morgondagens schema och berättar vad som måste göras runtom på basen. Utanför köket har volontärer och personal bygg ihop ett litet schack, där man kan hänga både dagar och kvällar.

Rec-rummet är volontärernas vardagsrum, med plats för filmtittning (med en projektor), här finns även ett mindre bibliotek med böcker på väldigt många olika språk och studiematerial för den som vill plugga lite korall/fisk.

Klassrummet är där vi fick undervisning i allt från hot mot revet till första hjälpen.

Kompressorrummet spenderar man också avsevärd tid i , här fylls dyktuberna och kompressorn måste vaktas, skötas om. Det kan vara skönt att slappna av, läsa en bok eller lyssna  på musik i ett par, tre timmar en dag i veckan – när du är i tubgruppen.

Hängmattorna i mitten av basen är det bästa stället att hänga på om man vill ha lite ensamtid. De hänger i mangoträd, hur mycket bättre kan det bli? Här var det jag satt när jag ringde hem eller tog  någon timme för att fylla i de senaste veckorna dyklogg… hehe.  

Kontoret är där personalen gör allt pappersarbete, men det blev mer vårat hängställe efter första månaden, personalen klagade på att vi blev för bra vänner med dem…. De tyckte inte vi hade tillräckligt med respekt för dem.. hrm hrm matkrig.

Kit-rummet är rummet där alla dyrgripar hänger – dykutrustningen. Här sitter ett par av personalen från väldigt tidigt på morgonen för att laga utrustning som inte pallat trycket av all användning.

Verkstaden, här byggde vi uppdateringar till basen. Jag var tex. delaktig i att bygga ett kubb tilssammans med den enda andra svensken(bild nedan), att bygga en stor soffa till Rec-rummet. Verktygen är inte de bästa, men man gör vad man kan för att göra stället bättre!

Baie Ternay är viken som är basen för undersökningarna. Här är Manta(båten) ankrad vid stranden och det är här de flesta av min 45dyk jag gjort under sommaren ägt rum. För att vara ärlig är det ett av de bästa siterna som jag dykt på, den är ett natrureservat (hrm hrm tjuvfiskare) vilket betyder att den för det mesta är bevakad, så revet är relativt skyddat. På den södra kanten i mynningen av viken finns siten ”lighthouse” (fyren) där det finns lite ovanligare livsformer av de vanligare korallgenusen och ovanligare genus såsom Blastomussa Mussidae, Achantastrea Mussidae(nedan). Tidvattnet är väldigt dramatisk och ibland ligger de övre delarna av revet ovan vattenytan i viken, så man ser Acroporans grenar som sträcker sig ovan vattenytan, vilket men lite fräckt att de överlever!


Ute runt basen finns ochså en mängd olike växter och planteringar. Hela(hela) Seychellerna är bland annat täckta med kanelträd, viket är väldigt trevliigt. Runt basen finns även tamarindträd, krabbäppleträd, kokospalmer(såklart, 2 sorter), bananplantage, mangoträd, avokadoträd, guavaträd och ananas(både vild och planterad).

Puss & Kram så ses vi snart
 
Lovisa

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Follow on Bloglovin